5 sfaturi pentru o igiena intima corecta

Industria farmaceutica ofera o gama variata de produse pentru ingrijirea intima, insa nu toate sunt potrivite organismului nostru. Statisticele au demonstrat faptul ca jumatate din vizitele efectuate la ginecolog pot fi evitate cu usurinta, daca inainte alegerii produselor dorite, femeile s-ar informa mai mult in legatura cu pH lor natural, astfel incat sa aleaga produsul cel mai bun. Iata cateva sfaturi pentru o igiena intima corecta:

1. Alegeti produsul pentru igiena intima potrivit organismului dumneavoastra


Multe femei recurg la sapunurile obisnuite, insa acesta poate distruge cu usurinta flora vaginala normala, sporind astfel riscul aparitiei infectiilor si a micozelor. De asemenea, in momentul in care va alegeti gelul pentru igiena intima trebuie sa tineti cont ca pHul natural al zonei vaginale este cuprins intre 3.8 si 4.5, nu 5.5 ca cel al pielii.

Gelul intim pe care il alegeti nu trebuie sa aiba neaparat un parfum puternic pentru a fi calitativ. De cele mai multe ori aceste produse contin mult prea mult alcool, ceea ce va duce la aparitia iritatiilor si a senzatiilor de mancarime.

2. Spalati zona intima zilnic


Specialistii sustin ca cel mai indicat este sa curatam zona intima de fiecare data cand mergem la toaleta. Daca nu aveti aceasta posibilitate, puteti folosi servetele intime antiseptice. Acestea sunt produse special create cu acest scop, si contin uleiuri vegetale, si ierburi medicinale cu efect calmant, care in plus ajuta la restabilirea pHului natural.

Cel mai bine este sa achizitionati aceste servetele direct din farmacii. Este adevarat ca acest tip de produse poate fi regasit in aproape orice magazin, insa la fel ca in cazul gelurilor intime, de cele mai multe ori nu vin in concordanta cu stuctura organismului nostru, contin prea mult parfum, si pot provoca reactii alergice sau iritatii.

3. Schimbati protejslipul si absorbantul la fiecare 4 ore


Aceasta este una dintre regulile de baza in vedere mentinerii unei igiene intime cat mai riguroase. In momentul alegerii absorbantelor, tineti cont de numarul picaturilor indicate pe pachet, care fac referire la capacitatea de absorbtie. Medicii atrag atentia ca folosirea tampoanelor interne necesita o atentie sporita. Acestea trebuie folosite numai in primele 2 zile ale ciclului menstrual si trebuie schimbate la fiecare doua ore.

Depasirea acestei perioade duce la scaderea gradului de umezire si iritarea mucoasei vaginale favorizand inmultirea rapida a microbilor. In plus substantele secretate sunt nocive pentru intreg organismul, iar odata asimilate in sange pot provoca ceea ce in termeni medicali este cunoscut ca sindromul socului toxic (SST).

4. Folositi produse pentru protectia zonelor intime in momentul in care mergeti la strand sau piscina


Strandul sau piscina sunt locuri publice, deci nu pot garanta 100% protectie impotriva microbilor si a bacteriilor. Cel mai indicat este sa folositi o crema antiseptica ce va va proteja impotriva acestor microoganisme daunatoare.

5. Purtati lenjerie din bumbac


Aceasta absoarbe transpiratia si lasa pielea sa respire. La polul opus sta lenjeria tanga, din cauza ca favorizeaza „migrarea" bacteriilor din zona anusului catre zona genitala, in timpul mersului. In plus, specialistii recomanda ca pe timpul noptii sa nu purtati lenjerie intima deoarece umiditatea favorizeaza dezvoltarea bacteriilor.