Sfaturi pentru intretinerea lenjeriei intime




Lenjeria intima are nevoie de o ingrijire speciala datorita fibrelor sensibile din care este compusa. Citind randurile de mai jos puteti afla informatii utile cu privire la spalarea si ingrijirea produselor de lenjerie intima. Spalarea la masina automata

Cititi cu atentie eticheta produsului si nu depasiti niciodata temperatura de spalare indicata in simbolul vasului de spalare. Datorita generatiilor noi de detergenti cu o capacitate imbunatatita de spalare, pot fi evitate cu usurinta temperaturile ridicate de spalare.

95°C – se utilizeaza in cazul unor materiale textile ce trebuiesc sterilizate.

60°C – se utilizeaza preponderent in cazul rufelor albe sau colorate extrem de murdare. Noile generatii de detergenti devin la 60°C la fel de activa cum erau vechii detergenti la 90°C.

40°C – la aceasta temperatura se spala materialele textile albe sau colorate, normal murdare. La aceasta temperatura sunt protejate atat materialele cat si culorile.

Pericolul de a colora imbracamintea, mai ales cea alba, poate fi redus considerabil daca tineti cont de cateva sfaturi:

Nu spalati niciodata textilele albe cu cele colorate sau in culori pastelate

Dupa spalarea unor rufe care se decoloreaza extrem de mult, de regula cele noi, porniti masina pe program scurt de clatire. Sunt eliminate astfel resturile de coloranti ramase in tamburul masinii.

Curatati periodic filtrul de scame deoarece acolo sunt retinute scamele si resturile de coloranti. Astfel, evitati patrunderea resturilor de coloranti la urmatoarea spalare

Datorita prelucarii lor, materialele inchise la culoare contin deseori excedent de culoare. Pentru a inlatura acest excedent se recomanda spalarea manuala a articolului respectiv inaninte de prima purtare.

Spalarea manuala


Atunci cand intalniti simbolul de spalare manuala inseamna ca acel articol contine fibre care nu rezista mult timp spalarii automate. In aceasta categorie se inscriu compozitiile speciale ale materialului cu fibre sensibile sau o prelucrare deosebita cum ar fi armatura din sutien. In unele cazuri mai grave se pot provoca defectiuni la masina de spalat.

Detergent


Subdozarea sau supradozarea: daca se foloseste prea putin sau prea mult detergent materialele pot fi afectate. Cantitatea detergentului folosit se stabileste in functie de gradul de murdarire al lenjeriei si de cel de duritate a apei. Indicatii cu privire la cantitatea de detergent necesara se regasesc pe ambalajele detergentilor.

Balsamul de rufe


Balsamul confera materialelor textile un tuseu moale, alunecos. Pot aparea insa efecte negative daca nu este utilizat cum trebuie. Spre exemplu, balsamul provoaca desprinderea firelor de elastan din materialul articolelor de lenjerie intima. Astfel, puterea de modelare a materialelor scade. Folosind balsamul in cazul unor materiale sintetice fara elastan acestea isi pierd incarcatura electrostatica.

Uscarea


Majoritatea produselor de lenjerie intima pot fi uscate in uscatorul de rufe, insa prin acest procedeu materialele si culorile sunt supuse unor solicitari suplimentare, uzura acestora fiind mai rapida.

Intretinerea lenjeriei intime


Textilele albe se spala cu detergent automat/universal, cu respectarea cantitatilor de dozare indicate pe ambalajele detergentilor.

Textilele colorate se spala cu detergent pentru rufe fine sau colorate, cu respectarea cantitatilor de dozare indicate pe ambalajele detergentilor.

Incepand de la gradul 2 de duritate a apei se recomanda folosirea unui dedurizator care impiedica depunerile de calcar iar rufele nu vor capata un aspect gri.

Textilele cu aplicatii de dantela necesita o ingrijire deosebita. Evitati intinderea deosebita a acestora la imbracare/dezbracare.

Dupa spalarea articolelor de lenjerie intima este de prederat sa nu utilizati un balsam de rufe. Acesta poate provoca desprinderea firelor de elastan din material.

Sfaturi privind spalatul textilelor la domiciliu


- consultati eticheta inainte de a spala un produs (lista de simboluri e descrisa pe pagina noastra).
- verificati buzunarele inainte de a introduce textila in masina de spalat (pasta de pix sau rujul de buze uitate in buzunare sunt fatale pentru intreaga incarcatura a masinii).
- sortati articolele spalate pe culori (albe, negre, colorate) inainte de a le introduce in masina de spalat.
- separati textilele din fibre naturale (bumbac, in, matase) de cele artificiale (poliester, spandex, etc.). Fibrele artificiale pot absoarbe uleiurile din anumite fibre naturale si se pot distruge.
- spalati hainele cu grad similar de murdarie.
- introduceti in masina de spalat si textile de dimensiuni mari si de dimensiuni mici, pentru a avea o incarcatura echilibrata si o eficienta sporita la spalat.
- testati cu putina apa calda materialele textile inainte de a le introduce in masina de spalat pentru prima oara. Culoarea poate sa iasa si sa pateze si celelalte textile din masina.

Sfaturi privind pastrarea hainelor dumneavoastra


- niciodata sa nu puneti la pastrat hainele de la un sezon la altul, fara a le spala / curata; orice murdarie/pata devine rezistenta cu timpul si veti avea surprize neplacute cand veti dori sa le purtati din nou.
- nu puneti hainele la pastrat in locuri cu umezeala (ex. poduri sau subsoluri); nu folositi pentru pastrare saci de plastic.
- nu pastrati hainele in locuri insorite; lumina solara decoloreaza fibrele.

Sfaturi privind tratarea textilelor patate


- tratati pata cat mai repede: daca e usor de indepartat puteti sa o tratati acasa, daca nu, mergeti la curatatorie; cu cat trece mai mult timp, cu atat ea devine mai rezistenta.
- indepartati cu o spatula sau cu ceva asemanator materia de pe textila, nu frecati, riscati ca pata sa se extinda; in cazul in care materia e umeda, tamponati usor cu un servetel.
- daca detineti solutii de indepartare a petelor la domiciliu, testati-le pe spatele materialului (sau intr-un loc mai putin vizibil), deoarece unele dintre acestea decoloreaza materialul.
- daca ati utilizat o solutie de indepartat pete si ati spalat textila iar pata nu a iesit de tot, nu lasati textila sa se usuce, ci mai spalati-o o data. Uscatul poate cauza fixarea permanenta a petei.
- NU TRATATI PATA CU APA, decat daca sunteti absolut convinsi ca ea va iesi. Majoritatea petelor nu ies cu apa, ci dimpotriva, apa fixeaza pata pe textila.
- cand aduceti hainele la curatat, semnalati intretinatorilor textili orice pata (ex. de traspiratie, de sange, etc.).
- incercati (daca nu este evident) sa va dati seama cu ce ati patat textila si comunicati acest lucru intretinatorilor textili.